Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Minek nekünk Polgárőrség?
2015. augusztus 05. írta: Celldömölki Polgárőrség

Minek nekünk Polgárőrség?

child-safety-porn-filters.jpg

Első cikkünk nem is szólhatna másról, mint magáról a polgárőrségről, és a polgárőrök munkájáról. Jelen írásunkban celldömölki polgárőröket szólaltatunk meg. Célunk: jobban megértetni a lakossággal, hogy a szervezet tagjai mit, miért, és hogyan tesznek.

Mi az a polgárőrség? (válaszol: Ferenczi Zoltán)
A polgárőrség egy civil kezdeményezésű, önkéntes alapon működő szervezet. Részletes írások fellelhetőek például a wikipedia-n, ahol bárki kedvére olvasgathat a szervezet múltbéli történetéről, fejlődéséről, és jelenéről.
Röviden: a legtöbb egészséges hazafi fejében megfordul a gondolat, hogy mitől lehetne nyugodtabb, tisztább, élhetőbb, biztonságosabb a környék, ahol él. Ezen hazafiak, akik lehetnek férfiak vagy nők, összefognak, polgárőr egyesületet alapítanak, hogy szabályozott keretek közt működjenek, és megvalósítsák a céljaikat. Mindezt a saját szabadidejük rovására, önként, ingyen.”

Hány polgárőr van Celldömölkön? (válaszol: Nagy Krisztián)
3 bejegyzett, egymástól különálló polgárőr egyesület létezik Celldömölkön, melyből kettő aktívan működik. Akikkel már rendezvényeken sűrűn találkozhattak a lakosok, azok a Celldömölki Polgárőrség tagjai. Nagyon fontos szerepet tölt be -kiemelten a migránsok kézre kerítésében- a Celldömölki Vasúti Polgárőrség. Ezen két polgárőr egyesület már több, közösen összehangolt szolgálatot teljesített, olajozott a működésük, jó a kapcsolat. A harmadik a Kráter Polgárőr Egyesület, akik még sajnos nem kapták meg a működéséhez szükséges összes engedélyt, de reményeink szerint hamarosan őket is magunk mellett tudhatjuk.
A 3 egyesület összlétszáma meghaladja a 60 főt, ám aktív szolgálatra csak töredékük alkalmas.

Egyáltalán törvényes ez az egész? (válaszol: Nagy Krisztián)
Maximálisan szabályozott: törvények (pl: a 2011. évi CLXV. Törvény, vagy az 1994/34. törvény), BM rendeletek, OPSZ alapszabály és szolgálati szabályzat, etikai kódex, gyakorlati és módszertani útmutatók állnak rendelkezésünkre. Kizárólag ezeknek megfelelve végezhetjük a céljainkhoz kapcsolt feladatainkat.

Mik ezek a célok és feladatok? (válaszol: Nagy Krisztián)
Egy részletes, közel 100 oldalas, új működési szabályzatot készítek jelen pillanatban a Celldömölki Polgárőrségnél, mely kategorikusan elemeire lebontja az összes létező feladatot. Addig is itt van pár főbb pont, példákkal illusztrálva:
1. KÖZRENDVÉDELEM, pl: rendőri munka segítése járőrözéssel.
2. BALESETMEGELŐZÉS, KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG, pl: forgalomirányítás, körözött járművek azonosítása.
3. KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELEM, pl: illegális hulladéklerakások jelentése, részvétel az úgynevezett „zöld kommandó” akciókban.
4. KATASZTRÓFAVÉDELEM, pl: mozgósítási lista és riadólánc terv elkészítése.
5. GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGVÉDELEM, pl: „ifjú polgárőr” program.
6. KARITATÍV TEVÉKENYSÉG, pl: az élet és egészség védelme, az emberi személyiség tiszteletben tartása, az idős rászorulók segítése és védelme.
7. KÖZÖSSÉGI FELADATOK, pl: közös szolgálat közterület felügyelővel, pénzügyőrrel, katasztrófavédelmi dolgozóval, környezet- és természetvédelmi szervezet dolgozójával mező-, hal- és vadőrrel, postással.
8. OKTATÁS, KÉPZÉS, pl: drogprevenció, „Egy iskola - egy polgárőr” program.
9. EGYÜTTMŰKÖDÉS MÁS SZERVEZETEKKEL, pl: készenléti szervek (rendőr, mentő, katasztrófavédő), önkormányzatok, NAV, természetvédelmi őrszolgálatok, vadásztársaságok, Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomózói Szakmai Kamara.

Ez szép, de mit csinál egy polgárőr? (válaszol: Nagy Krisztián és Ferenczi Zoltán)
Sokan azt hiszik, hogy a polgárőr azért van, hogy erőt demonstrálva jól pofán vágja a rendetlenkedőket. Láttunk olyat is, hogy szemetet szed, és egy rendezvényen asztalokat-székeket hord, pakol. A helyzet az, hogy alapvetően a polgárőr közfeladatot ellátó személy, aki közterületi járőr- és figyelőszolgálat, valamint jelzőőri tevékenység ellátására jogosult. Ezen túl meg lehet bízni egyéb feladatok ellátásával is.
Tehát a polgárőr feladatai elvégzése során önhatalmúlag, minden ok nélkül nem ver és nem rugdos össze senkit. Más a helyzet, ha rendőr segítőjeként lép fel, vagy meg kell védenie magát: értelemszerűen joga van az önvédelemhez, a rendőröknél is használatos intézkedési alapelveket szem előtt tartva: Szükségesség, Törvényesség, Szakszerűség, Arányosság.
A polgárőr sem lőfegyvert, sem kényszerítő eszközt (pl: kardlap, bilincs, elektromos sokkoló) nem használhat. Ugyanakkor fontos, hogy bűncselekmény észlelése esetén a polgárőrnek joga van az elővetőt annak személyi szabadságában korlátozni, a rendőr járőr kiérkeztéig.

Mit jelent ez a sok szakszöveg? (válaszol: Nagy Krisztián)
Kissé kisarkítva: ha valaki fenyegető, támadó magatartást tanusít, pl üvöltve és szitkozódva, az öklét lengetve elindul egy polgárőr felé, akkor nem feltétlenül kell egy térkövet felkapva, megelőző csapásokkal, több hétre az intenzívre juttatni az illetőt. Fel kell szólítani, hogy fejezze be, álljon le (ez a szükségesség). Ha ez kevés, akkor jön a megelőzés, pl a polgárőröknél rendszeresített gázspray, amivel könnyedén ártalmatlanná tehető a támadó (ez a törvényesség). Fontos, hogy a spray használatát követően azonnal elsősegélyben kell részesíteni az illetőt (ez a szakszerűség). Ha netán ökölharcig fajul a dolog, a polgárőr bármit megtehet, hogy megvédje magát. Ha puszta kézzel támadnak a polgárőrre, az nem késelheti meg, vagy lőheti le a támadóját (ez az arányosság), mert -konyhanyelven- a bűncselekmény és a büntetés nincs egyensúlyban. Ugyanez az arányosság elve érvényes, ha valaki például hangosan, szemtől szemben szidalmazza a polgárőrt; ilyenkor sem verheti össze a polgárőr az őt szidót (a spray-vel is csak óvatosan bánjon!), de például feljelentheti garázdaságért.
Fontos, hogy bűncselekmény elkövetése során a polgárőrnek joga van az elkövetőt visszatartani, lefogni, annak szökését megakadályozni, míg ki nem ér a rendőr a helyszínre.
Az eddig elhangzottakból is kitűnik, hogy egy polgárőr felkészültsége sokrétű, így kiemelten fontosnak tartom a szakmai képzésüket. A jogi alapismereteik bővítése mellett tervezem a fizikai állóképességet növelő és önvédelmi tréningek bevezetését, melyben jogászok, a rendőrség, honvédségi kiképzők, és az Országos Polgárőr Szövetség Bűnmegelőzési Tagozatának segítségét kérjük majd.

Lehet bárki polgárőr? (válaszol: Nagy József és Nagy Krisztián)
A törvény értelmében polgárőr lehet minden cselekvőképes, nagykorú, büntetlen előéletű személy, aki egyetért a polgárőrségről szóló törvényben leírtakkal, és azt magára nézve kötelezően elfogadja és betartja. Fontos megemlíteni, hogy a polgárőrségről szóló 2015-ös törvénymódosítás lehetőséget ad a 18 éven aluliak bevonására is, korlátozott szolgálat keretében.
Alapvető elvárás, hogy a vezetők tekintsék át az egyesület tagságának fizikai és szakmai alkalmasságát, a polgárőrök hétköznapi munkaköri leterheltségét, egészségi állapotukat, és csak ez alapján válasszák ki azokat a polgárőröket, akik hajlandóak és alkalmasak is a fokozottabb igénybevételre. Celldömölkön a városi polgárőrség átlagéletkora 60 év körüli, így mindenképp fiatalítani kell.

Hogy lehetek én is polgárőr? (válaszol: Nagy Krisztián)
Az adott polgárőr egyesület vezetőjénél egy belépési nyilatkozat kitöltése és aláírása után az önkormányzathoz kell befáradni, ahol lefotózzák a tagjelöltet. Ezt követően a polgárőr alapképzést kell elvégezni, amiről egy tanusítványt állít ki az egyesület. Ezzel párhuzamosan megérkezik (átlagosan 30 napon belül) a polgárőr igazolvány, és a tag máris aktívan részt vehet a munkában. A faladatok ellátásához természetesen megfelelő öltözet (formaruha, láthatósági mellény) is jár. Ez mind ingyenes a tag számára, nincs se illeték, se rejtett költségek.

A bejegyzés trackback címe:

https://cellipolgaror.blog.hu/api/trackback/id/tr347680026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása